Ga naar hoofdinhoud

Blog: Goede voeding is geen garantie

Welke voeding is nu het beste voor mijn paard? Een vraag die je als paardenhouder regelmatig bezig kan houden. En is dat voer dan de oplossing voor een eventuele klacht of probleem? En wat kan osteopathie betekenen in zo’n kwestie?

Het is niet raadzaam om verschillende paardenvoeders in relatief korte tijd te testen. Waar men vaak te weinig stil bij staat, is dat het spijsverteringssysteem met zijn bacteriën en enzymen is ingesteld op de voeding die het paard dagelijks binnenkrijgt. Bij het regelmatig wisselen van voeding – en zeker als het abrupt is – verstoor je deze balans. Niet voor niets is het advies om nieuwe brok geleidelijk te mengen met de oude. Helaas wordt dit advies niet altijd voldoende opgevolgd…

Toevoegingen

Voedingssupplementen of kruidenmengsels kunnen een goede aanvulling zijn, als je paard het nodig heeft. Maar hoe en wanneer weet je dan wat er ontbreekt? Vaak is het onze eigen beredenering waarbij we conclusies trekken dat het dát wel moet zijn. Denk aan het vorige blog over de huid waarbij brokkelhoeven en een slechte vacht worden genoemd. Bekijk het nu nog eens vanuit een andere hoek: zou het kunnen zijn dat voedingsstoffen niet goed worden aangeleverd? En wat dacht je van een verminderde opname? Hoe zinvol is die superbrok of supplement dan? 

Een complete brok, mineraalsteen, goed ruwvoer en vers water zouden voldoende moeten zijn om je paard gezond te houden, zonder dat er forse tekorten of disbalansen ontstaan. Als er een zodanige verstoring of tekort ontstaat in vitaminen, mineralen en voedingsstoffen waardoor een klacht ontstaat heb je als eigenaar verschillende keuzes. Je kunt door bloedonderzoek precies laten uitzoeken wat deze tekorten zijn en daarop je rantsoen, brok of supplement aanpassen. Een andere optie is Google raadplegen en de (vaak dure) pot van het allerbeste merk kopen. Ja, ook ik heb mij hier in het verleden schuldig aan gemaakt. Maar je kunt ook laten uitzoeken of de weg vrij is voor opname van alle belangrijke stoffen. Want als het probleem in de opname ligt, kun je erin ‘gooien’ wat je wilt, het zal niet het gewenste resultaat opleveren. 

Opname van voedingsstoffen

Bij het opnemen van alle belangrijke voedingsstoffen horen de organen van het spijsverteringsstelsel optimaal te functioneren. Hierbij speelt de doorbloeding wederom een grote rol. De osteopaat werkt juist aan deze voorwaarden en zorgt voor het optimaliseren van dit stelsel. Je blijft tenslotte toch ook geen dure olie in je auto gooien, als je weet dat ergens een lekkage zit waardoor de olie niet goed wordt opgenomen en weglekt. Een verstandige en logische keuze zou zijn je auto naar de garage te brengen.

Stofwisseling

Een ander fenomeen is het op volle toeren draaien van de stofwisseling. Je kunt wel meer voer geven, maar daar is het probleem niet mee opgelost. Verschillende beperkingen in het lichaam kunnen invloed hebben op de stofwisseling. Onder andere de schildklier, deze kan in het functioneren worden beïnvloed waardoor de stofwisseling ontregeld raakt. De oorzaak van de ontregeling moet dan aangepakt worden. Denk aan die magere manegepony die bergen met voer kreeg en maar niet dik werd. We kennen allemaal wel zo’n voorbeeld.

Vermoed je dat je paard een tekort heeft of dat er sprake van een disbalans, sta dan stil bij de mogelijkheid dat de oorzaak ligt in het opnamesysteem en niet in het aanbod. Je osteopaat kan dit bevestigen of weerleggen bij hetgeen dat hij of zij bij je paard in zijn onderzoek constateert en zal advies geven. Heb je vragen over voeding of het gebruik van supplementen? Schakel dan een voedingsdeskundige in. 


Gerelateerde blogs