Ga naar hoofdinhoud

Blog: Goed zadelpassen is puzzelen

Ik moet zeggen dat mijn beroep als zadelfitter altijd garant staat voor een leuke gespreksopening op feestjes. Want laten we eerlijk zijn, dit beroep komt in de gemiddelde beroepskeuzetests nu eenmaal niet naar voren. Ik kan je dan ook vertellen dat ik met een fikse omweg ben gekomen waar ik nu ben.

Het originele plan was namelijk om een ‘normale’ baan te zoeken en de paarden lekker als hobby te houden want “Als je van je hobby je beroep maakt, dan ben je je hobby kwijt!” was mijn motto. Toen mijn toenmalige sportpaard echter met een fikse, steeds terugkerende blessure kampte, die achteraf gezien grotendeels veroorzaakt werd door het zadel, was mijn interesse echter gewekt. Per toeval stuitte ik op een advertentie voor een opleiding tot Master Saddle Fitting Consultant. Voor mij was dit een heuse eyeopener. Ik had geen flauw idee dat hier opleidingen voor waren. Ik besloot het roer om te gooien en niet veel later zat ik in de schoolbanken. Een drastische beslissing, maar wel een goede, zo blijkt later.

Goed passend zadel

In april 2014 ben ik na het afronden van mijn opleiding tot zadelfitter en diverse stages in binnen- en buitenland, mijn bedrijf Het Zadelkompas gestart. In het begin nog deeltijd, maar inmiddels ben ik alweer een hele periode (meer dan) fulltime werkzaam als zadelfitter. Ik vind het ontzettend belangrijk dat er meer bewustwording gecreëerd wordt voor het belang van een goed passend zadel, en dat er meer kennis komt onder paardeneigenaren over dit onderwerp.

Drie-eenheid

Als je het mij vraagt heb ik geen gemakkelijk beroep. Er zijn zoveel verschillende factoren die bepalen of een combinatie goed past. Wat mij betreft is paard-ruiter-zadel dan ook een echte drie-eenheid. En als één van de drie niet correct is zullen er bij de andere ook problemen ontstaan. Zo kan een zadel voor het paard perfect passen, maar als het de ruiter niet juist ondersteunt of zelfs hindert, zal het paard daar direct hinder van ondervinden. Goed zadelpassen is puzzelen, dat houdt mijn werk afwisselend en uitdagend. Samenwerken met andere professionals is voor het oplossen van de puzzel vaak van essentieel belang. Daarom werk ik graag samen met professionals die allen hetzelfde doel voor ogen hebben; paard en ruiter optimaal te laten presteren. Deze professionals kunnen zeer uiteenlopende vakgebieden hebben; dierenartsen, tandartsen, bitfitters, osteopaten, fysiotherapeuten, maar ook hoefsmeden en instructeurs. Want of we het nu hebben over een topsport combinatie, of een recreatieve ruiter en paard; optimaal presteren willen we allemaal.

Happy Athletes, daar doen we het voor!


Gerelateerde blogs