Ga naar hoofdinhoud

Blog: Gewoon paard zijn

Eerder dit jaar heb ik een fotoreading gedaan met Roos, een dravermerrie. De nieuwe eigenaresse heeft zich ontfermd over deze draver. Ze hoopt op een fijn recreatiepaard als het dier is ‘aangekomen’ op haar nieuwe plek. Inmiddels zijn wij een paar maanden verder en bezoek ik Roos weer, deze keer voor een healingsessie.

Roos is de laatste maanden gelukkig weer aangekomen qua kilo’s. Ze was te mager en zat heel erg vast in haar lijf. De osteopaat is al tweemaal langs geweest en de paardentandarts ook. Dat was heel erg nodig, laat de eigenaresse weten.

Agressief gedrag

Roos had in het begin alle energie nodig om de veranderingen aan te kunnen. Door alle spanning viel ze eerst alleen maar af. Fysiek gezien zijn er gelukkig een aantal goede verbeteringen, maar Roos laat daarentegen redelijk agressief gedrag zien. Daarom heeft de eigenaresse mij gevraagd voor een healingsessie. 

Paardenmarkt

De merrie laat mij beelden zien van lange reizen. Ze is uiteindelijk op een paardenmarkt belandt, waar zij toen als onbehandelbaar en vals bestempeld werd. Een Nederlandse handelaar heeft haar in België van de markt gehaald. Daarna kwam ze bij de huidige eigenaresse. 

Europa door

Op dit moment is de merrie bang (wat gaat er nu weer komen?) en voelt ze zich onzeker en erg verdrietig. Ze houdt haar verdriet vast. En zegt ‘acht wat ik wilde, doet er niet zo toe!’ Roos blijkt in Italië geboren te zijn en heeft gekoerst op de baan. Daarna ook in Duitsland. Vervolgens kwam ze via België naar Nederland, haar eindbestemming. Dat zij angstig is, omdat ze niet weet waar ze nu weer terecht is gekomen, begrijp ik. 

Compleet nieuw leven

Inmiddels heeft de angst plaats gemaakt voor boosheid over hoe er met haar is omgegaan en hoe ze is ‘meegesleept’ binnen Europa. Nog vol ongeloof ziet deze merrie dat er mensen bestaan die ook anders met je om willen gaan. Een compleet nieuw leven dat ze niet begrijpt en ze is onzeker over wat er van haar verwacht wordt. “Ik ben als vals paard verkocht” en “Ik heb stramme benen” en “Uiteindelijk ben ik ook ‘afgeragd’ en niet meer bruikbaar”. Wat er in haar nieuwe rol verwacht wordt, frustreert de merrie. Longeren? Rijden voor het plezier? Wandelen? En weidegang? Het is allemaal nieuw en ze moet zoeken hoe ze zich moet gedragen. In essentie is Roos een hardwerkend, lief en meewerkend paard. Maar gelukkig heeft ze pit meegekregen van haar ouders om staande te blijven in de wereld waar ze vandaan kwam.

Verleden loslaten

Deze hele healingsessie is erop gericht om angsten, ongeloof en onzekerheid uit het verleden los te laten. We komen een heel eind en Roos laat veel los en ontspant zich. Gelukkig, want een poosje geleden kon je niet eens aan haar huid zitten. Alleen mag ik niet aan haar wortel chakra komen! De wortel chakra gaat over veiligheid, over je toevertrouwen. En die stap is echt nog een brug te ver voor Roos. Daar zal over een tijdje een vervolg op komen. Het veilige gevoel – dat je goed bent zoals je bent – heeft nog wat tijd nodig! Logisch, ze is nog nooit ‘gewoon’ paard geweest op haar – pas negenjarige – leeftijd!


Gerelateerde blogs