Ga naar hoofdinhoud

Blog: Geduld

In deze crisis wordt ons geduld op verschillende vlakken op de proef gesteld. We weten nog niet goed waar we helemaal aan toe zijn en moeten afwachten… niet het meest sterke punt van iedereen. Terwijl andere juist gebruik maken van de ‘extra tijd’ thuis zit menigeen in de startblokken om weer aan de slag te mogen gaan. Dan zijn er ook nog veel mensen die er financieel baat bij hebben om weer te mogen werken, dat kan voor extra frustratie zorgen. Passend in de huidige situatie gaat deze blog over de factor tijd.

Want wat gebeurt er nu na een behandeling bij het paard, hoelang heeft hij tijd nodig om te herstellen? Op welk moment kan ik weer op het oude niveau rijden of mijn dagelijkse training hervatten? En wanneer merk ik nu verbetering of is de klacht verdwenen?

Zoals elke behandeling zeer persoonlijk op het paard gericht is, zal het herstel afhangen van wat er scheelt en hoe lang een probleem aanwezig is geweest. In welke mate heeft hierbij het lichaam zich aan heeft moeten passen om toch zo efficiënt mogelijk te kunnen functioneren? De osteopaat behandelt wat hij tegenkomt en geeft het lichaam de tijd en ruimte om te herstellen. “Treat what you find, fix it and leave it alone” was de zienswijze van Dr Andrew still. Hij was een Amerikaanse arts en heeft rond 1870 de grondbeginselen van osteopathie gelegd. Met andere woorden “Behandel wat je tegenkomt en geef het de ruimte om te herstellen.”

In de praktijk zie ik dat geduld hebben niet voor iedereen even makkelijk is. Want ‘volgende week heb ik wedstrijd’ of ‘mijn wekelijkse les wil ik liever niet afzeggen’.  In de regel geef ik altijd het advies om je paard direct na de behandeling lekker (terug) op de wei te zetten of aan de hand een kwartier te laten stappen. Dan is het verder afhankelijk van de conditie en het opleidingsniveau van het paard (en ruiter) wanneer het verstandig is om de training weer te hervatten.  Zo’n 2 tot 5 dagen ‘rug rust’ is gemiddeld gezien aan te bevelen. Het is zeker niet aan te raden om een paard dat topfit is zomaar stil te laten staan. Paarden die regelmatig onder handen komen van een osteopaat kunnen vaak binnen 2 dagen weer rustig onder het zadel worden opgepakt, afhankelijk van wat er scheelde en wat de intensiteit en duur van de behandeling is geweest. Het opvolgen van de adviezen die je krijgt is belangrijk en draagt bij aan het succes van de behandeling.

Doel van de adviezen is een zo ideaal mogelijke situatie te scheppen voor de herstelfase van het paard na een (ingrijpende) behandeling. Zoals eerder gezegd verschilt deze fase per paard. Een paard dat al jaren met rugproblemen loopt, heeft wel even nodig om te herstellen en training dient te worden aangepast. Soms heeft deze een nabehandeling nodig om verschillende redenen. Daarbij werkt een behandeling een aantal tot 6 weken door. De ervaring leert dat je ze deze tijd moet geven om een volledig beeld krijgen van het resultaat van de behandeling.

Geef je paard dus de tijd om te herstellen en om de behandeling te laten doorwerken. Denk niet dat de volgende dag of na een paar dagen alles is opgelost en de symptomen verdwenen zijn. Dit kan wel zo zijn maar vaak heeft het even nodig. Merk je na 6 weken dat er toch nog wat scheelt, neem dan weer contact op om te overleggen met je osteopaat en ga niet zelf aanmodderen. Geduld is hierbij het sleutelwoord… luister en kijk naar je paard, je paard… het belangrijkste deel van de ruiter.


Gerelateerde blogs