Ga naar hoofdinhoud

Blog: Gebitsproblemen bij oudere paarden

Nog erg vaak wordt er gedacht dat oudere paarden geen gebitszorg nodig hebben. Helaas, niets is minder waar. Er zijn een aantal aandoeningen die juist bij oudere paarden veel voorkomen.

De kiezen van een paard groeien ongeveer 3 mm per jaar, dit wordt ook weer afgesleten tijdens het kauwproces. Hoe ouder het paard wordt, hoe minder er van de reservekroon overblijft. De kiezen lopen smaller toe richting de wortel, dus er kunnen ruimtes tussen de kiezen ontstaan (diastasen), waar voer tussen blijft zitten. Hierdoor kan het tandvlees geïrriteerd of ontstoken raken. Kiezen gaan uiteindelijk los zitten, dit is erg pijnlijk met kauwen. Loszittende kiezen kunnen het beste verwijderd worden. Het slijtageproces gaat dus door totdat de kies ‘op’  is of zo los gaat zitten totdat deze eruit valt.

EOTRH

Een aandoening die ook veel gezien wordt bij oudere paarden is Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis (EOTRH). Deze aandoening komt het meeste voor aan de snijtanden. Het is een pijnlijke aandoening waarbij tandvlees gaat ontsteken, er veel tandsteen kan ontstaan en de tanden los gaan zitten. In mijn volgende blog zal ik meer toelichting geven over de symptomen en mogelijke behandelingen.

Klachten herkennen & behandelen

Het is verstandig om een ouder paard zeker jaarlijks te laten controleren, mogelijk twee keer per jaar. Er zijn een aantal symptomen die kunnen duiden op klachten, namelijk:

  • Het laten vallen van voer;
  • Langzaam eten;
  • Proppen maken;
  • Stinkende adem;
  • Neus-uitvloeiing;
  •  Vermagering.

Behandeling

Afhankelijk van de klachten en problemen die het paard heeft, kan er een behandelplan gemaakt worden. Loszittende kiezen kunnen het best verwijderd worden.
Diastasen moeten schoongemaakt worden. Mogelijk moet hier wat extra ruimte gemaakt worden, zodat er niet opnieuw voer tussen blijft klemmen. Wel moet er rekening gehouden worden met behandelingen aan het kauwoppervlak. Als het paard bijvoorbeeld een golf gebit heeft of een te hoge kies, kan deze bij oudere paarden minder goed gecorrigeerd worden dan bij een jong paard. Dit komt omdat er minder van de kies over is; en daardoor is er dus minder ruimte voor een correctie.

Preventief

Het is lastig om een scheef gebit op latere leeftijd te corrigeren, daarom is het fijn als het paard voorheen altijd al netjes behandeld is. Bij een jong paard is er meer ruimte voor correcties en zal het gebit zich beter aanpassen dan bij oudere paarden. Paarden die netjes zijn bijgehouden in het verleden kunnen vaak ook beter geholpen worden op oudere leeftijd.


Gerelateerde blogs