Ga naar hoofdinhoud

Blog: EOTRH bij paarden

EOTRH staat voor equine odontoclastic tooth resorption and hypercementosis. Deze aandoening komt veel voor bij oudere paarden en tast bijna altijd alleen de snijtanden aan. In sommige gevallen worden ook de ruinentanden en/of de eerste kiezen aangetast. Deze aandoening is vaak al even gaande, voordat het zichtbaar wordt aan de buitenkant. De wortels van de tanden vervormen en lossen op. Vaak zien we veel tandsteen om de wortels of bij het tandvlees. Voor het paard is dit een zeer pijnlijke aandoening. Helaas is er over de oorzaak nog niet veel bekend, maar hier wordt volop onderzoek naar gedaan.

Behandeling

EOTRH Vaak is de diagnose snel gesteld. Mocht er twijfel zijn of nog niet veel zichtbaar zijn, kan er doormiddel van röntgenfoto’s gekeken worden of de wortels aangetast zijn. Helaas kan deze ziekte niet genezen worden. Maar kan wel de pijn verlicht worden voor het paard. Loszittende tanden worden meestal verwijderd. De tanden die minder erg zijn aangetast en nog vast zitten maar wel pijn veroorzaken, kunnen uit contact gehaald worden zodat het paard niet continue de druk hiervan voelt. Paarden waarbij er snijtanden verwijderd zijn, knappen vaak enorm op, niet alleen lichamelijk maar ook in hun gedrag veranderen deze paarden vaak erg positief. Paarden die geen snijtanden meer hebben, kunnen zich heel erg goed aanpassen, Ze kunnen gewoon weer gras eten. Iets langer gras is vaak makkelijker voor ze, in plaats van het af te snijden zoals ze met de snijtanden deden, moeten ze het nu er af trekken door hun tong tegen het gehemelte te drukken.

Deze symptomen kunnen wijzen op EOTRH:

  • Dik gezwollen tandvlees ter hoogt van de wortels.
  • Rood ontstoken verdikt tandvlees.
  • Hoog opgetrokken tandvlees waarbij al bijna de wortel zichtbaar wordt.
  • Abnormaal veel tandsteen (hoeft niet).
  • Fistels (openingen waar pus uit komt).
  • Veel speeksel.
  • Moeilijk afbijten van bijvoorbeeld wortels.
  • Slechte adem.
  • Loszittende of afgebroken tanden.

Mocht je twijfel hebben of jouw paard EOTRH heeft, is het altijd verstandig dit te laten controleren door je paardentandarts. Een behandelplan kan samen met je eigen tandarts aangepast worden op de situatie.


Gerelateerde blogs