Ga naar hoofdinhoud

Blog: Een zeer opgewekt, oud-jachtpaard

James – het paard – begint te vertellen. Hij krijgt tegenwoordig een superverzorging en daar is hij erg blij mee! Hij heeft in zijn leven nog nooit zo’n liefdevolle en goede verzorging gehad. Daarna zegt hij ‘kijk maar niet achterom’. Een boodschap voor zijn baas. Ik ben door de eigenaar gevraagd om naar dit paard te kijken. Hij wil er graag achterkomen wat James nog zou kunnen en willen. Ik krijg een beeld daarbij dat hij niet meer zo fanatiek de sport in kan als dat hij ooit deed. En dat hij de gezellige buitenritjes ook helemaal oké gaat vinden!

James laat mij zijn karakter zien. Het paard heeft een grote bereidheid tot werken, is betrouwbaar, is een goede springer en daar is hij heel trots op! James is ook erg vriendelijk, heeft een enorm groot hart en is gul in het geven van liefde aan zijn ‘mens’! Het is een opmerkelijk opgeruimd en opgewekt paard. En hij laat me dankbaarheid zien als hij met een trots gevoel over zijn baas vertelt.

Ik vraag of hij pijn heeft. Zijn eigenaar wilde dit graag weten. James laat mij tot drie keer toe twee dingen bijna te gelijk en door elkaar zien. Alsof dat met elkaar te maken heeft? Ik begrijp het niet direct en moet even zoeken met James. Hij voelt benauwd aan en zijn adem zit hoog. Hij maakt zich wel zorgen om zijn benauwdheid. Maar er is ook iets met zijn benen en dan met vooral rechtsvoor. 

Hij is verkocht, omdat hij te veel zou struikelen en zijn werk niet meer aan kon. Hij laat me dingen zien; een soort cross, buiten in het bos. ‘Ik ben een goede springer.’ En dan laat hij me voelen. ‘Ik kan gruwelijk hard gaan!’ Daar is James trots op.

En dan volgt het beeld van rode jassen. Ik begrijp dat hij een ‘oud’ jachtpaard is geweest en is verkocht met het verhaal dat hij iets te veel zou struikelen. Hij struikelde op dat niveau vaak en moest dan ook heel hard hijgen. Hij was tijdens de jachten (naar verhouding) ook snel buiten adem. Voor de fanatieke jachten was het wél erg en had hij ook pijn. Of hij nu pijn heeft aan zijn voorbenen, dat krijg ik niet helemaal duidelijk (hij is nogal ‘hard’ voor zichzelf).

Het is een trots en blij paard met wat beperkingen. Maar voor de recreatiesport is dat niet erg. Hij wil vooral lol en plezier! Met de kanttekening dat hij het dus veel rustiger aan moet doen dan bij de jachten het geval was, maar hij zegt dat zijn eigenaar dat niet zo’n probleem zal vinden. En hij lacht!


Gerelateerde blogs