Ga naar hoofdinhoud

Blog: Een paard met een boodschap!

Ik rijd richting Apeldoorn naar een bezorgde eigenaar die zich afvroeg wat te doen met haar paard. De ontzettend mooie vos is nu vijf jaar. De eigenaar kocht het paard toen hij tweeënhalf was, omdat zij per se een nakomeling van een tophengst wenste. Ze wilde fanatiek de dressuursport in. Na een rustige periode van zadelmak maken en inrijden, begon het paard toch wel heftig en wispelturig gedrag te vertonen. 

Van ‘der an!’ En ‘door rijden!’ ‘dat de bok niet moet zeuren, maar moet lopen’, wilde de eigenaar gelukkig niets weten. Dit waren zo ongeveer wel de meeste adviezen die zij kreeg. Maar de eigenaar had al snel in de gaten dat je geen macht moest gebruiken bij dit dier. Deze prachtige vos was niet te beroerd de strijd aan te gaan. Uiteindelijk heeft de eigenaar besloten om het paard door de dierenarts op de foto’s te laten zetten om zeker te weten of zijn gedrag niet voortkomt uit pijn. 

De foto’s waren slecht, maar hoe dan nu verder? Dat was de eigenlijke reden van de eigenaar om mij te laten komen. Wat zou het paard wensen? Wat zou voor het paard een respectvol leven zijn? In het eerste contact met het paard voel ik direct zijn boze onderstroom. Zowel het paard als zijn vader hebben allebei kwade en boze karaktereigenschappen. De boze onderstroom van dit paard komt niet voort uit frustratie, maar is een gefokte karaktereigenschap. “Ik ben niet goed in elkaar geknutseld”, gaat de vos verder. Hij vertelt mij dat de eigenaar hem alleen maar op ego en prestige heeft gekocht. De eigenaar geeft dat toe. En hij is inderdaad te veel paard voor haar. “Fysiek ben ik ook helemaal niet goed”, vervolgt het paard. Hij heeft op vijfjarige leeftijd al artrose in zijn nek en hals. Dat is op de foto’s van de dierenarts aantoonbaar.

De vos heeft een missie en boodschap voor de fokkerij! Hij is geboren om ons wat te melden. Zowel zijn karakter als zijn fysieke gestel zijn niet oké. Hij ziet dan wel prachtig uit, maar hij is een buitengewoon slecht fokproduct. Het geeft veel ellende, maar vooral bij de paarden.

Karakters – zoals bij de nakomelingen van deze tophengst – worden makkelijk mishandeld, omdat de ruiter het niet aankan. Te veel temperament! En de vos mag dan er uitzien om door een ringetje te halen, van binnen is hij bedorven. Ook mijn ogen misleiden mij, en ik vraag aan de eigenaar of ze heel zeker weet dat de foto’s van de dierenarts niet goed zin. Maar de boodschap van het paard is glashelder.

Er moet niet zo gefokt worden! Puur op schoonheid en prestige. En er moet ook niet zo gekocht worden! Puur op ego en prestige. Of ik dat aan de eigenaar wil doorgeven en of zij dat verder wil verspreiden. De eigenaar is verbluft, maar geeft toe dat haar dressuurvriendinnen met ook dure mooie fokproducten, allen bij de dierenarts lopen! Omdat het niet goed zit met de botten en pezen van die paarden. 

Ik vraag het paard of ik nog wat kan betekenen en of er nog iets gezegd moet worden. Dit was zijn boodschap, voor deze boodschap is hij geboren met aantoonbare slechte botten en een niet fijn karakter. “Als dat gezegd is en begrepen kan worden, dan kan ik gaan”. Nutteloos rondlopen in de weide vindt hij geen prettig vooruitzicht. Waarop de eigenaar besluit hem te laten gaan.

Na een weekje doe ik navraag. De vos was na mijn bezoek bijzonder ontspannen, liep in alle rust, zelf naar de dierenarts en is heel rustig en vredig heengegaan. Goddank zou ik willen zeggen voor dit paard. En toen restte er voor ons nog de taak, zijn boodschap te verkondigen. Stop met fokken alleen op schoonheid en veel te veel temperament. 


Gerelateerde blogs