Ga naar hoofdinhoud

Blog: Diastasen

Een veel voorkomend probleem aan het paardengebit zijn diastasen. Een diastase is een ruimte tussen 2 naast elkaar gelegen kiezen. Hier kan voedsel tussen vast gaan zitten, dit is ook wanneer er problemen ontstaan. Het voer wordt steeds dieper tussen de kiezen gedrukt, afhankelijk van de ruimte tussen de kiezen krijgt het paard dit er zelf niet meer tussenuit. De gevolgen hiervan zijn o.a. ontstoken tandvlees (gingivitis), maar als dit te ver of te lang doorgaat kan ook het kaakbot (parodontitis) ontstoken raken. Bij een ‘open diastase’ is de ruimte gelijk van boven tot onder, en kan in veel gevallen het voer er ook weer uit komen. Bij een ‘gesloten diastase’ is de bovenkant smaller dan de onderkant, wat er dus voor zorgt dat voer klem komt te zitten, maar er zeer lastig weer zelf uit kan komen.

Klachten bij het paard

Het paard kan verschillende klachten gaan vertonen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Het paard kan een dikke bult in zijn wang krijgen (opgehoopt voedsel dat een prop wordt).
  • Proppen laten vallen tijdens het eten.
  • Vermageren.
  • Moeilijk hooi eten.
  • Koliek gevoelig worden.
  • Erg gevoelig op het bit gaan reageren.

Hoe krijgt een paard diastasen?

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van diastasen. Het paard kan van nature een afwijking op de kiezenrij hebben, door bijvoorbeeld kiezen die niet helemaal recht naast elkaar geplaatst zijn of kiezen die niet precies tegen elkaar aan zitten. Een andere oorzaak is een slechte balans op de kiezenrij. Bijvoorbeeld een dominante kies die tegenover de diastase ligt en op den duur steeds meer schade aanricht, deze kies drukt tijdens het kauwen ook voer vast in het tandvlees.

Jonge paarden hebben vaak last van diastasen tijdens het wisselen, als deze jonge paarden tijdig en correct behandeld worden is de kans groot dat het probleem over gaat. Bij oudere paarden komen diastasen veel voor, omdat ze op het eindpunt van de kiezen zijn aanbeland. De wortel van de kies loopt smaller toe, dit zorgt er dus voor dat er ruimtes ontstaan zodra het paard op dit stuk van de kies aankomt.

Behandeling

Behandeling van diastasen is afhankelijk van de oorzaak en ernst van de diastase. In elk geval moet de ruimte goed schoongemaakt worden en moet alle troep eruit kunnen, soms is herhaling van deze behandeling noodzakelijk. Het uitbalanceren van de kiezenrij is in alle gevallen belangrijk, maar ook zeker bij diastasen, in veel gevallen krijgt het gebit hierdoor de mogelijkheid zich te herstellen.

In sommige situaties zullen er andere behandelingen nodig zijn, zoals bijvoorbeeld iets meer ruimte maken tussen de kiezen, dit kan helaas wel weer andere risico’s met zich mee brengen en is daarom niet altijd een geschikte oplossing. Een vulling kan soms ook geplaatst worden, maar deze blijft niet altijd goed zitten. Paarden die het toelaten kunnen soms nagespoeld worden door de eigenaar.

Diastasen en de behandeling ervan zijn vaak pijnlijk. Daarom wordt na de behandeling vaak een pijnstiller toegediend door de dierenarts, in een verder gevorderd stadium kan antibiotica nodig zijn.


Gerelateerde blogs