Ga naar hoofdinhoud

Blog: De schrik zit er nog goed in!

In het noorden van het land tref ik een mooie Fries aan. Het gaat al een tijdje niet zo lekker, zegt de eigenaar. En ze vraagt zich af of zij samen wel een geschikt combinatie zijn. 

Het paard laat me in eerste instantie hoofdpijn voelen. Het chakra, dat het derde oog heet, staat veel te ver open en draait op volle toeren. Dit chakra zit op het voorhoofd tussen beide ogen. Wanneer deze veel te actief draait ziet je paard alles; hij is vaak super alert en kan er hoofdpijn van krijgen. 

In het bos is de Fries ergens van geschrokken. Zo erg dat hij overeind kwam en zijdelings achterover is geklapt. De val gaf een grote mentale klap aan zowel paard als ruiter! De schrik zit er eigenlijk nog steeds heel erg in, ook al is het een poosje geleden. Zijn hoofd, atlas, kaak klemmen en het ‘prop in de keel gevoel’ zullen worden nagekeken door een osteopaat.

Deze imposante Fries dacht altijd dat hij heel erg sterk was! Ondanks dat hij heel hard kan tuigen zijn zijn achterbenen helemaal niet zo sterk. Hij vertelt mij dat hij nooit echt heeft leren ontspannen. Hij was al een rillerig paard, maar dat is alleen maar erger geworden. Dit komt mede doordat hij vertrouwde op zijn eigen sterke lijf, maar dat bleek niet zo sterk te zijn! Nu zit de schrik nog helemaal in zijn lijf. 

Het heeft hem en zijn eigenaar heel onzeker gemaakt. Omdat deze Fries stoer en imposant is, heeft hij zijn onzekere en angstige karakter eigenlijk altijd wel verborgen weten te houden. Hij was sterk en kon hard gaan. Maar in de werkelijkheid waren vertrouwen en ontspanning niet echt aanwezig. En nu durft hij niet meer te vertrouwen op zichzelf. Maar ook niet op zijn eigenaresse, omdat zij ook onzeker is geworden door de val. Echter is hij wel dol op zijn eigenaresse, want hij wordt super verzorgd en liefdevol behandeld. Echter mogen zij nu meer oefenen in ‘zekerder’ worden van binnenuit.

Ik adviseer hen om weer even bij nul -op de grond – te beginnen om de basis van vertrouwen en een goede band te hervinden. Dan zegt de Fries ‘wij zijn samen onderweg’.


Gerelateerde blogs