Ga naar hoofdinhoud

Blog: De huid, spiegel van het innerlijk functioneren

Foto: Arnd Bronkhorst

In mijn vorige blog was de invloed van de organen het onderwerp en om wat meer stil te staan bij deze lichaamsdelen gaat deze blog over het grootste orgaan; de huid.

Bij de uitscheiding door de huid denk je misschien als eerste aan zweet- en talgklieren, maar de huid is ook een secundair uitscheidingsorgaan, net zoals de longen en de hoofdsinussen (voorhoofdholten). Dit betekent dat indien er een probleem is met de werking van de primaire uitscheidingsorganen (de lever, darmen of nieren), de secundaire organen worden ingeschakeld om de afvalstoffen toch kwijt te raken. Het gevolg kan een doffe, vettige vacht zijn. De talgklieren scheiden meer afvalstoffen uit die via de primaire organen worden aangevoerd en ‘vervuilen’ zo de huid en vacht, wat tevens een stinkende geur kan veroorzaken. Maar ook een droge, dunne of schilferige huid is een aanwijzing van een onderliggend probleem of disbalans, echter met een andere oorzaak.

Er kunnen ook problemen in het huidgebied ontstaan door een wervelblokkade. Dit kan bijvoorbeeld een overactiviteit veroorzaken in de aansturing van zweet- en talgklieren en de kleine spiertjes die de haren rechtop zetten. Talg zorgt voor bescherming en hydratatie van de huid. Het wordt afgescheiden op het moment dat de haren rechtop gaan staan. Bij een blokkade blijven haartjes rechtop staan en worden daardoor onvoldoende gesmeerd en minder gehydrateerd. De huid droogt uit en haren worden broos, breken eerder af en houden meer vuil vast. Denk in de winter bijvoorbeeld aan de schuurplekken net achter het zadel (bekende regio van blokkades) of vlekken die moeilijk weg te poetsen zijn. Ook in de gevoeligheid van de huid zie je veranderingen. In de acute fase is de huid veel gevoeliger voor aanrakingen, dit valt dan op als je het paard bijvoorbeeld borstelt.

Door verminderde doorbloeding kan de celvernieuwing verstoord raken, wat weer invloed op heeft op wondgenezing. Dit zal trager verlopen en de kans op infecties vergroten.Niet te vergeten is de verspreiding van talg verstoord, waardoor de huid onvoldoende wordt beschermd voor invloeden van buitenaf. Hier sluit tevens het probleem van mok of regenrot op aan. De huid van het paard is onvoldoende in staat om bescherming te geven tegen schimmels en bacteriën. 

Als je paard gezond is, dan zal dit weerspiegelen in zijn huid en vacht. Het paard glanst, is vrij van bobbels of bulten, de haren zijn mooi glad en de hoeven zijn sterk en brokkelen niet af. Nu hoor ik je je afvragen, hoe zit het dan met allergieën? Bij deze huidproblemen spelen (auto)immuun gerelateerde oorzaken en die zijn veel complexer om aan te pakken en te beïnvloeden. Echter is hierbij het juist van belang, dat de afweer van je paard zo min mogelijk ontregeld wordt.

Heb je een paard met een huid- of hoefprobleem? Het inzetten van osteopathie is zeker effectief! Een osteopaat kijkt naar het optimaal functioneren van de primaire uitscheidingsorganen en heft wervelblokkades op. Eventueel is de combinatie met fytotherapie ook te overwegen, om de afvoer van afvalstoffen te ondersteunen.


Gerelateerde blogs