Ga naar hoofdinhoud

Blog: de druppel die de emmer doet overlopen

Evenwicht en balans zijn belangrijker pijlers in ons leven en ook bij een paard (of hond) zijn ze van belang. Net als bij onszelf is ‘het leven’, daarmee ook het lichaam, van ons paard nooit 100% in balans. Actie geeft reactie. Na bijvoorbeeld een zware training weten we dat daarna een herstelfase volgt. Het is dan wenselijk dat alle voorwaarden om goed te kunnen herstellen optimaal zijn, om maximaal effect te behalen. Wat kan een osteopaat in het kader van balans en evenwicht voor je paard betekenen?

Het paard wordt aan verschillende externe factoren blootgesteld die invloed hebben op zijn gezondheid. De interne factoren zijn al eens besproken in mijn blog “Invloed organen op de mobiliteit van het paard”. Waarom en hoe bereikt het lichaam dan een disbalans die het niet meer kan opvangen? We richten ons in deze blog grotendeels op de externe factoren.

Oorzaken van disbalans

Hier is meestal niet één oorzaak voor, maar zijn het juist meerdere factoren die zorgen voor verstoring van het evenwicht. Een gezond lichaam kan echt wel tegen een stootje, maar een verzwakt en belast lichaam gaat het wat moeilijker krijgen om de balans weer te herstellen. Daarbij speelt leeftijd ook een rol; een jong paard herstelt in de regel sneller, afhankelijk van de conditie waarin hij verkeert. Het is dus goed om te kijken op welke vlakken je paard wordt belast en wat er aan regulatie wordt gedaan.
Stel je nu de belastbaarheid van je paard voor als een grote emmer. In die emmer zitten de factoren die elk een verschillende invloed hebben, ze wegen dus niet allemaal even zwaar. Sta eens stil bij het gegeven dat elke belasting de emmer vult. Als er weinig gebeurt om de emmer te legen, is het een kwestie van tijd dat de emmer gaat overlopen… In dat geval zal er ergens in het lichaam een klacht ontstaan of een symptoom optreden.

Manegepaard

Als voorbeeld neem ik een manegepaard dat ik onlangs mocht behandelen. Ja, je leest het goed: een manegepaard. De ruiter die haar leaset had gemerkt dat de merrie de laatste tijd niet helemaal zichzelf was. Omdat ze zo braaf is, wordt de merrie ook regelmatig gebruikt om beginners aan de longe te leren rijden. Dat is natuurlijk voor het paard meer belasting. De rug van een manegepaard heeft in de regel wat meer te verduren, mede omdat ze door verschillende ruiters worden gereden. Nu is er niets zo dankbaar om zo’n paard te behandelen en verlichting te geven. Chapeau voor de dame die er wat extra’s voor over heeft om het paard zich beter in haar lijf te laten voelen! Een behandeling van een osteopaat zorgt voor het legen van een deel van de emmer. Nu heb je niet altijd de mogelijkheden (of macht) om alle factoren (zowel extern als intern!) te beïnvloeden. Dagelijks weidegang, goede voedingsvoorwaarden en contact met soortgenoten zijn regulerende factoren.

Is jouw paard in balans?

Kijk zelf eens naar de balans die jij voor je paard creëert: strakke trainingsschema’s, wedstrijden, de wekelijkse buitenrit met je stalgenootjes, de bijrijder etc. Hoe zit het met het aanbieden van onbeperkt ruwvoer, weidegang met soortgenoten en de huisvesting? Heeft jouw paard een rumoerige of rustige en lichte stal? Heeft je weidepaard een droge en rustige plaats om te liggen? En ja, ondanks dat je zelf de meeste zaken goed op orde hebt, kan er toch nog een onbalans ontstaan. We kunnen daarentegen ervoor zorgen dat onze paarden fysiek worden ondersteund en preventief worden behandeld zodat de emmer regelmatig wordt geleegd. Kijk op www.dierenosteopaat.com als je meer wilt weten van wat een osteopaat voor jouw paard kan betekenen.


Gerelateerde blogs