Ga naar hoofdinhoud

Blog: Dagelijks onderschat; zadeldekjes

Als zadelpasser heb ik geleerd kritisch te kijken. Kritisch kijken naar paard, manier van bewegen, bouw en pijnlijke plekken. Kritisch kijken naar de ruiter, gewicht, bouw, manier van bewegen en natuurlijk ook naar zadels. Maar onder die zadels ligt soms iets waarvan de waarde in het dagelijks leven soms erg onderschat wordt! Namelijk een zadeldekje. Waar let ik als zadelpasser nou op als het gaat om zadeldekjes? 

Nog steeds kiezen de meeste mensen een dekje uit door te kijken naar wat ze mooi vinden. Natuurlijk is het leuk om met een mooi dekje rond te rijden. Maar je paard ziet er niets van, maar ondervindt er soms wel hinder van.

Ruguitsnede zadeldekjes

Nog veel te vaak zie ik dekjes die vrijwel geen vorm in de rug hebben. Prima als je een paard hebt zonder schoft met een ontzettend rechte rug, maar in de praktijk vind ik maar weinig van zulke paarden en ontzettend veel van deze dekjes. Zéker als je een paard hebt met een wat hoge(re) schoft is het heel belangrijk dat er een goede schoft in het dekje gevormd is. Zonder deze uitsnede gaat zo’n dekje enorm knellen op de basis van de schoft, met discomfort tot gevolg en soms zelfs witte haren of open wonden… 

Lusjes zadeldek

In dekjesland zijn er nog steeds veel dekjes verkrijgbaar met lange lusjes. De meeste mensen gebruiken deze niet. Sommige mensen kunnen ze niet gebruiken, omdat ze een monoblad zadel hebben en anderen knippen ze af. Of erger, stoppen ze onder het zadel. Dit kan – voor een gevoelig paard – écht vervelend voelen en in extreme gevallen zelfs voor drukkingen zorgen. Vergelijk het een beetje als een vouw/rimpel in je sok. Sommige mensen gaan hier echt tilt op! De oplossing: torn de lusjes geheel van het dekje af, of koop dekjes met korte D-ring lusjes. Deze laatsten zorgen ervoor dat je dekjes mooi hoog in de kamer van je zadel blijven liggen en zo kan je dekje dus nooit strak trekken op de schoft. Zitten deze d-ring lusjes aan je dekje? Gebruik ze dan! 

paardendekje sjabrak

Sierstiksels en sierkoorden

Hartstikke mooi hoor, zo’n mooi sierkoordje langs je zadeldekje, maar als je dekje net te kort is voor je zadel kunnen deze precies onder het dragend gedeelte van je zadel terecht komen en dát veroorzaakt echt ongemak voor je paard. Hetzelfde geldt voor van die mooie brede sierboorden die in het dekje gestikt zitten. Voel deze maar eens goed aan de onderkant van deze dekjes, deze stiksels kunnen soms écht scherp zijn.

Maat

Schot voor open doel: te vaak zie ik (te) kleine zadeldekjes voorbij komen. De randjes komen dan ook weer onder het zadel terecht. Dat zorgt voor ongemak, of het is te kort voor het zweetblad waardoor het dekje aan de bovenzijde weer strak op de schoft trekt.


Gerelateerde blogs