Ga naar hoofdinhoud

Blog: Asymmetrie tijdens het rijden

Wat is de relatie tussen verschuiving van het zadel, asymmetrie van de rug, kreupelheid en ruiter scheefheid? In een groot onderzoek dat uitgevoerd werd door de bekende Engelse paardenarts en onderzoeker Sue Dyson werd het verband tussen kreupelheid, asymmetrie van de rug onder het zadel, zadel pasvorm en ruiter positie onderzocht. Deze gegevens werden verzameld door middel van een veterinair onderzoek en er werd informatie door de ruiters zelf gegeven. Op die manier kon het grootste verschil in de bevindingen van de ruiter en de uitkomst van de dierenartsen worden vergeleken.

Er deed een groot aantal deelnemers mee aan het onderzoek, waardoor de uitkomst een redelijk goede vergelijking is met de werkelijkheid. In eerste instantie deden er 506 paarden mee en uiteindelijk werden er 205 vragenlijsten ingevuld door de ruiters. Nadat het veterinair bewegingsonderzoek uitgevoerd was werden de paarden verdeeld in 4 groepen, namelijk: achterbeen kreupelheid of een andere gang abnormaliteit, voorbeen en achterbeen kreupelheid, voorbeen kreupelheid of niet kreupel.

Na deze verdeling werden de paarden uitgebreid klinisch onderzocht door de dierenarts. De symmetrie van de rug werd objectief beoordeeld door een buigzame liniaal langs de contouren van het lichaam te leggen en uit te tekenen. De rug werd gepalpeerd (bevoeld) op spierspanning, pijn en drukplekken onder het zadel. Daarnaast werd een bewegingsonderzoek uitgevoerd onder de man, waarbij de mate van kreupelheid, het verschuiven van het zadel en de ruiter scheefheid werd beoordeeld. Hierna werd de pasvorm van het zadel beoordeeld door een erkend zadelfitter. Naast dit uitgebreide veterinaire onderzoek kregen de ruiters een vragenlijst waarbij zij konden aangeven hoe zij zelf tegen deze punten aankeken. 

De resultaten van het onderzoek lieten zien dat er een aantoonbaar verband was tussen de 30 paarden waarbij het zadel verschoof en een achterbeen kreupelheid of verstoring in de gang werd geconstateerd. Hoewel slechts twee ruiters een vermoeden had dat er een link was tussen het verschuiven van het zadel en de kreupelheid. 38,5% van de ruiters gaf aan dat ze last hebben van rugpijn, wat gelinkt was aan slecht passende zadels en een verminderde gang kwaliteit van het paard. Goed passende zadels werden vaker gecheckt.

Concluderend zouden zadels vaker gecheckt moeten worden door een professional dan één keer per jaar. Ook zou er meer bewustwording moeten komen over de relatie tussen verschuiven van het zadel en kreupelheid, zodat er op tijd professionele hulp ingeschakeld kan worden van bijvoorbeeld die dierenarts, fysiotherapeut en zadelpasser.

> Dyson et al., Equine Vet J 47 (2017) 415-21. 


Gerelateerde blogs