Ga naar hoofdinhoud

Blog: Aanmeten stang en trens

Ongeveer anderhalf jaar geleden werd mij gevraagd om een stang en trens aan te meten bij een paard dat op een trens op Lichte Tour niveau gereden werd. Co is zelf opgeleid door zijn ruiter en in het Z was een paar keer geprobeerd om hem op stang en trens te rijden. Dit was alleen niet zo’n succes.

Co is een paard die, gelukkig, zijn mening wel geeft. Hij gaf heel duidelijk aan dat hij de stang niet fijn vond en er echt bang voor was. Hij kon heel panisch reageren op lichte druk van de stang, ondanks dat de ruiter heel voorzichtig was met het gebruik ervan. Daarop werd besloten door te rijden op de trens en de stang even te laten voor wat het was.

Luisteren naar je paard

Bij controle door de tandarts bleek dat er twee stukjes wortel van een wolfskies waren achtergebleven in de mond en dat daar een fistel was ontstaan. Toen ik dit hoorde was ik erg blij dat de ruiter niet heeft doorgezet om toch op stang en trens te blijven rijden, maar te luisteren naar de signalen van het paard. In dit geval was er een fysieke oorzaak waardoor Co niet fijn op de stang reageerde.

Fistel

Wolfskiezen zijn vrij broos en hebben een heel korte wortel. Ze zitten op de plek waar het bit ligt en het kan zijn dat er een stukje afbreekt doordat het bit er tegenaan komt of dat het kiesje afbreekt bij het verwijderen. Bij Co zijn de restjes van de wolfskies verwijderd en de fistel behandeld. De ruiter zat met een behoorlijk schuldgevoel tegenover het paard omdat de oorzaak van het gedrag van Co terug te voeren was op die achtergebleven stukjes wortel. Pas toen ze de Lichte Tour hadden bereikt durfde ze het weer aan om opnieuw voor een stang en trens te gaan.

Grand Prix

En daar kwam ik in beeld. In mijn achterhoofd hield ik dat Co een slechte ervaring had met de stang en fijn op trens te rijden was. Zo kwamen we uit op een stang die vanwege de vorm heel makkelijk aangenomen wordt door een paard. Zo wilden we het paard het vertrouwen teruggeven in de stang. Hier kon de combinatie een aardige tijd mee vooruit, maar toen de Grand Prix voor de deur stond was het tijd voor het laatste stukje finetuning. Inmiddels had ik mijn stangencollectie aardig uitgebreid en ook kunststof stangen toegevoegd. De trens liep hij nog erg fijn op, dus daar hoefde niet aan gesleuteld te worden. Net als bij de trenzen heeft elke stang zijn eigen inwerking in de mond. Uiteindelijk kwamen we uit op een heel fijne, dunne kunststof stang waar Co vanaf de eerste seconde fijn op liep. Hij nam hem super aan en reageerde heel ontspannen en gehoorzaam op de stang.

Reactie van paard

Als een ruiter een ophouding geeft, willen we dat het paard daar op de juiste manier op reageert. Je ziet wel eens dat een paard bij het aannemen van de teugels of bij het krijgen van een ophouding eerst even de neus eruit drukt. Hoe klein en subtiel deze beweging ook kan zijn, het is vaak een teken dat het paard de inwerking van het bit niet prettig vindt. Ook kan een paard laten merken dat hij iets niet fijn vindt door bijvoorbeeld scheef te worden. Co liet dit heel mooi zien op een stang die we probeerden. Zijn hoofd hield hij naar links en hij liep niet meer fijn door het lijf. Deze stang hebben we er toen meteen uitgehaald en een andere gepakt. Soms zie je ook wel dat een paard op een bit dat hij fijn vindt veel meer ontspannen is, of juist loperig of schrikkerig wordt op een bit dat hij niet fijn vindt.

Juiste combinatie

Het vinden van de juiste combinatie stang en trens is een karwei dat wel even duurt. Eerst moet een fijne trens gevonden worden, want dat is de basis waarop het paard gereden wordt. Daarna kan een bijpassende stang worden gezocht.


Gerelateerde blogs