Ga naar hoofdinhoud

Blog: 3 bijzondere paarden op 1 dag

In de vroegte rijd ik af naar het zuidwesten van ons land waar ik drie verschillende adressen ga bezoeken. Het eerste paard dat ik deze dag zal ontmoeten, is een mooi bruin damespaardje. Dat het een damespaardje is, is vrij snel duidelijk. De merrie heeft een hekel aan mannen en is niet bang om haar tanden te laten zien.

We gaan aan het werk om haar boosheid en zuurheid te laten verminderen en te kijken naar het probleem dat eronder ligt. Ze blijkt helemaal geen fijn verleden te hebben. Ze moest ‘scoren’ op de renbaan. Via via is zij nu bij de huidige eigenaresse terecht gekomen, die momenteel twijfelt of het wel goed komt met deze merrie.

‘De hekel aan mannen’ zal altijd wel blijven, zeg ik. Maar gelukkig is de eigenaar een vrouw, dus dat geeft geen probleem. Dit paardje is heel precies en heeft een hekel aan drukte en lawaai. Tijdens het werken met haar blijkt dat haar aura (eigen energetische ruimte, ook energetisch lichaam genoemd) wel heel erg groot en ruim is opgezet. Op geruime afstand kom ik al in haar ‘ruimte’. Ze heeft deze alertheid zo groot gemaakt om haar veiligheid te garanderen en niet overvallen te worden door iets of iemand uit haar omgeving. Maar zo’n grote eigen ruimte is eigenlijk helemaal niet prettig! Daar ga ik mee aan de slag.

Het gaat me niet lukken om in een keer haar energetische ruimte meer bij het paard terug te brengen, omdat dat vertrouwen vraagt, ook van het paard. Maar we komen een heel eind! Met name aan de achterzijde van het paard kunnen wij haar persoonlijke ruimte wat dichterbij haar zelf terugbrengen. Het voordeel daarvan is dat ze zich niet zo ‘aangetast’ hoeft te voelen op het moment dat er iets of iemand wat doet of in de buurt komt.

Inmiddels ben ik door naar het volgende paard. Dit paard heeft de klacht dat hij maar niet ‘aan’ gaat. Het gaat hier om een grote goedgefokte dressuurruin, die heel veel talent zal moeten hebben. Hij is vanaf videobeeld op een veiling gekocht en op dat beeld loopt hij ruim en met geweldig veel schwung. Als ik hem zie, zeg ik ‘oh maar dit paard is nog helemaal niet aangekomen’. Hij blijkt inderdaad nog maar kort bij deze eigenaar te zijn. Het dier is vooral nog jong van geest, want hij heeft nog niet veel gezien van de wereld. Doordat dit een talent in spé is, is hij beschermd opgevoed en getraind. Hij houdt vast bij zijn lendenen en knijpt wat met zijn staart. Hij loopt als het ware met ingehouden adem. De hele behandeling is erop gericht hem meer in zijn eigen lijf te krijgen en de spanning van de verhuizing en zijn nieuwe omgeving te verminderen. Gelukkig is er verder niet zo veel aan de hand met dit paard en komt het als hij gewend is allemaal wel goed. De eigenaar weet nu, ondanks dat hij zes jaar is, zij met een ‘puppy’ te maken heeft die eigenlijk alles buiten de dressuurring nog moet leren om paard te zijn. Daar gaat zij mee aan het werk.

Als ik bij het derde paard kom, blijkt deze een ‘draak’ tijdens het rijden en de eigenaar is er wat bang voor geworden. Zo gaat het goed en dan kan de merrie zo maar ontploffen, opzij springen of ergens in de bak wat griezeligs zien. Ze heeft een sterke persoonlijkheid en voelt snel aan hoe de eigenaar er met haar eigen emoties bij zit. Ze vraagt om daadkracht, duidelijkheid, no nonsens en begrenzing. Gebeurt dat niet, dan gaat dit paard het wiel zelf wel even uitvinden. Als ik op haar rug zit, voel ik dat ze dreigt ‘iets uit te spoken’. Maar als ik aangeef dat ze moet ophouden met die flauwekul, is zij wel corrigeerbaar maar vraagt ook moed van de ruiter. In dit geval is de behandeling erop gericht om de vicieuze cirkel van eigenaar en paard te doorbreken. En ook om de kritische houding van het paard te verminderen. Omdat dit paard ook bij vorige eigenaren succes heeft gehad met haar houding, zal waarschijnlijk een sessie niet afdoende zijn om haar grote ik (de plexus solaris chakra) meer in het rechte midden te krijgen. We spreken af dat ik contact houd met de eigenaresse over dit ‘uitgesproken’ paard.


Gerelateerde blogs