Ga naar hoofdinhoud

Blog: Belang materiaal bij bitkeuze?

Bitten zijn er in allerlei soorten en maten, maar ook in verschillende materialen. In deze blog wil ik hier graag wat uitleg over geven. Achter elk materiaal zit een eigen visie en theorie van de fabrikant.

Vroeger werden de bitten alleen van het zilverkleurige roestvrijstaal gemaakt. Deze bitten zie je nog steeds en worden ook nog steeds gemaakt. Het is een sterk materiaal wat zijn voor- en nadelen heeft. Een paardengebit kan afslijten van een bit dat van een vrij slijtvast materiaal gemaakt is.

Legering

Even hierna kwamen de bitten op de markt van een legering – mix van verschillende metalen – van rvs, koper en andere metalen. De hoeveelheid koper in het bit bepaalt de naam. Aurigan bevat 85% koper en sensogan bevat 75% koper. Het idee van de toevoeging van koper is dat het oxideert en zo een zoetige smaak krijgt. Dit zal de speekselproductie doen toenemen en het paard het bit beter laten aannemen.

Sweet iron

Ditzelfde idee zit achter de sweet iron bitten. Deze zijn te herkennen aan hun blauwe kleur als de bitten nieuw zijn. Tijdens het gebruik zullen deze mondstukken gaan roesten en roestbruin verkleuren. Hier wordt ook aangenomen dat paarden meer gaan speekselen op de roestvorming en het bit fijn loslaten doordat ze gaan kauwen op het bit.

Salox

Een ander merk heeft de legering salox ontwikkeld. De filosofie achter dit materiaal is dat het zachter is zodat het gebit minder slijt als het bit tussen de kiezen terecht komt. Ook zal dit materiaal smakeloos zijn waardoor het paard zijn mond stil zou houden.

Kunststof

Ook zijn er bitten van kunststof. Het bekende witte kunststof is in drie hardheden te krijgen. Er zijn ook grijze, gele kunststofbitten en zwarte. De laatste twee kunnen nare brandplekken geven. Het idee achter een bit gemaakt van kunststof is dat hij makkelijk aangenomen wordt en heel zacht in de mond is. Er zijn tegenwoordig ook dressuurstangen te krijgen van kunststof.

Materiaal doorslaggevend?

Voor alle materialen is wat te zeggen, maar is de keuze van het materiaal ook doorslaggevend voor de keuze van het bit? Mijns insziens is dit niet het geval, maar is juist de vorm van het mondstuk en het type bitringen (vast of los) meer bepalend of het bit fijn wordt aangenomen dan het materiaal.

Afgelopen week was ik uitgenodigd voor een bitfitting bij een zevenjarige IJslander. De klacht was dat het paard altijd onrustig was met de mond. Hij werd gereden met een dubbel gebroken bustrens gemaakt van een koperlegering. Na het checken van het gebit bleken de eerste kiezen afgesleten en met rijden liet hij zien hoe dat kwam. Het paard werkte met de tong het bit omhoog en stopte het bit tussen zijn kiezen.

Type mondstuk doorslaggevend

Ik begon met een paar bitten gemaakt van salox, maar als snel werd duidelijk dat hij de dubbel gebroken bitten te beweeglijk vond; hij bleef onrustig in de mond en werd soms zelfs onbestuurbaar. Al vrij snel kwamen we op een bit uit van sweet iron maar met een mondstuk die niet veel beweeglijkheid heeft. Het paard werd direct rustiger in de mond en fijner in de aanleuning. Als je alleen naar het materiaal kijkt, reageert het paard precies tegenovergesteld aan wat je van te voren zou denken. Het type mondstuk was duidelijk doorslaggevend boven het materiaal.

Met dit voorbeeld kun je goed zien dat je naar meer moet kijken dan alleen het materiaal waarvan een bit is gemaakt. Maar natuurlijk hou ik de verschillende materialen wel in mijn gedachte bij het zoeken naar het juiste bit voor een paard.


Gerelateerde blogs