Ga naar hoofdinhoud

6 dingen waarvan je zadelpasser wenst dat je ze weet!

Zadelpassen is een moeilijk vak. We hebben te maken met enorm veel variabelen; paard, ruiter, voeding, training, management, gewicht, conformatie, seizoenen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Er zijn een aantal dingen die je als ruiter kunt doen om ons werk als zadelpasser een stukje makkelijker te maken én jezelf wat kosten te besparen. Dat begint met het realiseren van een aantal punten.

  1. Bijvullen is niet altijd een optie

Nog heel erg vaak wordt ik door klanten gebeld met de vraag of ik hun zadel wil komen bijvullen. Bij heel veel van deze klanten blijkt dat bijvullen helemaal niet meer aan de orde is. Als je je zadel (en de paardenrug) goed wilt onderhouden, is het belangrijk dat je de vulling iedere 2 á 3 jaar geheel laat vervangen. Door transpiratie en gebruik vervilt de vulling van je zadel. Deze wordt hard en klonterig waardoor deze zijn functie, namelijk demping en verdeling van de druk, verliest. Daarnaast zijn de meeste zadels in veel gevallen al zo vaak bijgevuld, dat er geen ruimte meer is om er nóg meer vulling bij te proppen. Leeghalen en opnieuw beginnen is dan dus nog de enige optie. Lees hier meer over zadelvullingen.

  1. Goed onderhoud betekent ook een regelmatige check-up

Als ik het heb over het goed onderhouden van je zadel, dan denken de meesten meteen aan vet en zadelzeep. Natuurlijk is het goed onderhouden van het leer belangrijk, maar het goed onderhouden van je zadel is méér dan dat. Om de pasvorm en veiligheid van je zadel te kunnen blijven garanderen, is het van belang om het regelmatig te laten controleren. Paarden veranderen continu, door training, voeding, weidegang, etc. En dus verandert ook de pasvorm van je zadel steeds. Door een regelmatige check-up kun je je paard, maar ook jezelf, veel ongemak maar vooral ook kosten besparen. Eventuele mankementen kunnen zo sneller opgespoord worden en tijdig verholpen worden, zodat grote reparaties of aanpassingen vaak uit kunnen blijven. 

We adviseren om minimaal 1x per jaar een controle uit te laten voeren. Bij jonge(re) paarden, paarden die uit een revalidatietraject komen, paarden op een hoger niveau of paarden die veel wisselen qua conditie naar gelang de seizoenen, raden we minimaal ééns per 6 maanden een check-up aan. Soms kan zelfs iedere 3 á 4 maanden geadviseerd worden. Lees hier meer over het controleren van je zadel.

  1. Je beugels horen altijd van gelijke lengte te zijn

Scheve beugels zorgen voor een scheve belasting, en dus voor een scheef paard en een scheef zadel. Been-lengte verschil komt veel minder vaak voor dan gedacht. In de meeste gevallen is er bij de ruiter sprake van een scheefheid in het bekken. Dit kan prima opgelost worden door bijvoorbeeld fysiotherapie. Nog veel te vaak zie ik ruiters rond rijden met ongelijke beugels. Soms bewust, soms onbewust. Controleer daarom ook regelmatig je beugels. Vaak rekt de beugel waarmee je opstapt langzaam iets uit. Haal dus regelmatig je beugels eens van je zadel af en meet de lengte na. Regelmatig wisselen van je beugels kan helpen om scheefheid tegen te gaan. Beugelriemen met een nylon-kern rekken in de regel minder uit. Heb je wel een beenlengte-verschil? Hou er dan rekening mee dat je vaker je zadelpasser moet laten komen om je vulling weer recht te maken. Op termijn kan dit anders namelijk nadelig zijn voor je paard. In extreme gevallen kan het zelfs verstandig zijn om met een pad met inlages te werken om de scheefheid voor je paard te compenseren.
Meer lezen over scheefheid? Lees dan deze blog.

  1. Zadelvormige steunen zijn je zadelpasser zijn/haar ergste nachtmerrie

Veel mensen hebben een zadelvormige zadelsteun in de kast hangen, omdat er dan gedacht wordt dat dit beter is voor je zadel. Het tegendeel is echter waar! Zadelvormige steunen laten een afdruk achter in je zadelkussen die na verloop van tijd vrijwel onmogelijk nog weg te werken is. Leg je een zadel met de afdrukken in de kussens op een paard tijdens een drukmeting dan zie je deze afdrukken direct terug in de meting. Het allerbeste is een buisvormige steun die je kussens geheel vrij laten. Zo slaapt je zadelpasser ook meteen weer beter 😉 

  1. Je singel bepaalt mede de ligging van je zadel

Anatomisch gevorm, banaan, met stiek, zonder stiek, kunststof, leer, neopreen, lucht. Er zijn zó veel verschillende singels op de markt dat het soms lastig is om door de bomen het bos te zien. Je singel bepaalt echter voor een deel de ligging en dus pasvorm van je zadel. Wil je hier goed advies over? Neem dan contact op met je zadelpasser. Laat deze ook altijd even naar je singel kijken als deze je zadel komt controleren. De lengte, het materiaal, de vorm, zijn allemaal erg belangrijk. Daarbij komt dat veel mensen met een te korte singel rijden waarbij de gespen nét achter de ellebogen van het paard komen. Dit geeft veel ongemak voor je paard én belemmert de beweging. Zorg dus altijd dat de gespen ruim boven de ellebogen zitten en de oksels ook voldoende vrij zijn. Meer lezen? Lees dan deze blog over singels.

  1. Zadelpassen is een moeilijk vak

Tja, je vraagt je misschien af wat een feit als dit nou in een dergelijk lijstje doet. Maar toch vind ik dat het belangrijk is om dit ook mee te nemen. Natuurlijk zijn er richtlijnen en hele studies over hoe een zadel hoort te passen, hoe een ruiter hoort te zitten en hoe deze drie-eenheid samen hoort te functioneren. Helaas is het in de praktijk niet zo zwart-wit en zit er vooral veel, heel veel grijs in ons vakgebied. Soms functioneren paarden beter onder een zadel wat theoretisch gezien minder mooi past. In sommige gevallen is het een echte puzzel. Het belangrijkste is dat je goed blijft communiceren met je zadelpasser maar ook vooral goed blijft luisteren naar je paard. Én blijf beseffen dat je zadelpasser ook maar een mens is. Ik heb een heerlijk groepje collega-zadelpassers waarmee ik bijna dagelijks aan de telefoon hang. Ieder van hen heb ik wel eens aan de telefoon gehad na een slapeloze nacht over een ruiter die niet blij is of een combinatie die ze net niet helemaal lekker krijgen. Dit overkomt écht de besten en wij liggen echt allemaal wel eens wakker van jouw paard. 😉 

Wil je meer lezen over zadelpassen en rugproblemen bij paarden? Bestel dan het e-book van Anne in de Bit-webshop!


Gerelateerde blogs