Ga naar hoofdinhoud

Bit kennisevent brengt nuance in welzijnsthema’s

Foto: Lonneke Ruesink

Om ‘het goed te doen’ heb je kennis nodig. Veel kennis, want je paard is een gevoelig dier. En je wilt dat hij lekker in zijn vel zit, zodat jullie samen lekker kunnen sporten en ontspannen. Op het eerste Bit kennisevent zaterdag 30 maart in Soest werd een aantal lastige thema’s aangesneden. Bijvoorbeeld: wel of niet natuurlijk bekappen? Wanneer en waartegen moet je jouw paard inenten? Hoe maak je een correcte ruwvoerberekening?

Het zonnetje begeleidde de bezoekers over de mooie oprijlaan naar boerderij Het Gagelgat, onderdeel van De Paardenkamp. Koffie en cake blijken altijd weer de ideale ingrediënten om de autorit te vergeten en de concentratie weer op peil te krijgen. De deelnemers werden in drie groepen verdeeld. Zonder uitzondering was iedereen erg nieuwsgierig of de drie hoefspecialisten elkaar in de haren zouden vliegen. 

Verdiepende inzichten

Holistisch hoefspecialist Klaas Feuth, Bram de Langen met veel ervaring in de endurance (en dus slijtage van de hoef) en Berni Prins, vertegenwoordiger van de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden trokken elkaar de microfoon soms bijna onder de neus vandaan. Als het ging om bijvoorbeeld de kwaliteit van de verschillende hoefverzorgers, wel of niet nagelen of de toegevoegde waarde van een hoefschoen voor het hoefmechanisme; de mannen vulden elkaar op respectvolle wijze aan en zorgden voor verdiepende inzichten voor het grotendeels vrouwelijk publiek. Uit de afsluitende quiz bleek dat nogmaals dat er zoveel te leren valt over paardenvoeten!

Juiste rantsoenberekening

Voerdeskundige Mariëtte van der Zande van Horse Vitality, bekend van haar informatieve video’s op Paardenvoerplein.nl, gaf inzicht in verschillende typen ruwvoer en hielp de aanwezigen met een juiste rantsoenberekening. Dierenarts Erica Reijerkerk gaf een overzicht van mogelijke vaccinaties bij paarden met de do’s and don’ts. Het accent lag hierbij op influenza, gezien de recente uitbraken van dit virus.

Kennisplein

Dierenfysiotherapeuten, -osteopaten en -chiropractors Sandra Vetter en Irmgard Michielsen hielpen de aanwezigen op weg in het woud van paardenbehandelaars en hun disciplines. Van osteopaat tot acupuncturist en verder. Natuurlijk verwijzend naar PaardenPlein.nl waar je alle informatie kunt nalezen en via een zoekmachine een therapeut bij jou in de buurt kunt vinden. Tussen de kennissessies door konden de bezoekers rondstruinen over het kennisplein, waar deskundigen op het gebied van paardenwelzijn de nodige toelichting op hun vakgebied en producten gaven.

Behoeften van oude paarden

Natuurlijk stond er voor een gezonde portie buitenlucht ook een rondleiding op het welbekende en nationale rusthuis voor oudere paarden op het programma. Medewerkers van De Paardenkamp deelden hun opgedane kennis over het bieden van de juiste zorgen voor oudere paarden op het gebied van voeding, beweging en verzorging. In de filmzaal van Boerderij Vosseveld gaf dierenarts Thijs van Loon, van de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht, een presentatie over EPWA, de Equine Pijn- en WelzijnsApp. Dr. Thijs van Loon is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de app, die steeds gebruiksvriendelijker en completer wordt. Hoe leuk: je kunt de data uit het dagboek op de app ook delen met de behandelaars van je paard!

Brede lach

Gevuld met kennis, een heerlijke lunch en andere versnaperingen verlieten de deelnemers aan ons eerste Bit kennisevent met een goodiebag om de schouders onze sfeervolle locatie! Wij blijven achter met een brede lach op ons gezicht: het was een meer dan geslaagde dag met geweldige deskundigen en een zeer geïnteresseerd en mondig publiek!

 Bron: Bitmagazine.nl