Ga naar hoofdinhoud

Biotensor & shiatsu therapie, wat is het en wat doet het?

Fabuloso heeft een beginnend griepje. Al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen wanneer je hem in de paddock ziet staan met zijn glimmende vacht. Maar hij zit – voor wie hem een beetje kent – niet heel lekker in zijn vel. Biotensor en shiatsu massagetherapeut Jeannette Purmer gaat met de zesjarige Lusitano aan de slag.

Biotensor & shiatsu therapieJeannette Purmer probeert paarden en honden zo effectief en natuurlijk mogelijk te behandelen. Door middel van het activeren van bepaalde drukpunten op het lichaam, activeert ze het zelfherstellend vermogen. Om de juiste drukpunten te weten maakt Jeannette gebruik van haar theoretische kennis van drukpunten en hun werking, en kiest dan de best werkende punten voor de klacht uit ongeveer 300 punten. Daarnaast wordt de biotensor, een soort wichelroede, ingezet voor het opsporen van probleem- en pijnpunten en/of blokkades. Maar Jeannette gaat niet enkel op de bevestigende of ontkennende bewegingen van het edelmetalen meetinstrument en haar kennis van drukpunten af. Iedere behandeling begint met een oriënterend gesprek met de paardeneigenaar.

Fabuloso heeft een hoestje en is in het werk wat futloos. De eigenaar vraagt zich af of dit ‘herfstkwaaltje’ vanzelf wegtrekt, of dat ‘Fab’ meer onder de leden heeft en – omdat hij op een pensionstal staat waar de infectiedruk wat hoger is – wat extra’s kan gebruiken om weer topfit te worden. Jeannette: “In het eerste gesprek vraag ik gericht naar de klacht(en). Ik wil weten hoelang iets al speelt en wat de eigenaar al heeft ondernomen om zijn of haar paard er vanaf te helpen. Want hoe graag ik het ook anders zou zien: meestal kom ik pas in beeld als andere behandelingen niet hebben gewerkt. Dus ik noteer of er al een dierenarts is geweest en wat het paard eventueel al aan medicijnen heeft gekregen.”

Lichamelijk onderzoek

Stap twee is een globaal lichamelijk onderzoek bij het paard. Het valt Jeannette op dat de Portugese ruin niet zo heel alert uit zijn ogen kijkt, ondanks de grote belangstelling voor hem tijdens deze behandeling. Uit zijn neus loopt wat waterige vloeistof en bij het controleren van de binnenzijde van de mond, merkt Jeannette een aantal blaasjes op. Er is duidelijk sprake van een disbalans. Met haar vingers strijkt Jeannette vervolgens stevig over de meridianen die van voren naar achteren over het paardenlichaam lopen. Aan de zijkant van zijn hals, onderaan de hals bij zijn borst, en achteraan bij het heupgewricht geeft Fabuloso de meeste reactie op de aanrakingen. Jeannette: “Wanneer dit paard een ernstige griep onder de leden zou hebben, zou hij over zijn hele lichaam reageren op de aanrakingen langs de meridianen en indicatiepunten.”

Biotensor

Dan komt de biotensor in beeld. Dit meetinstrument test als het ware de energetische toestand van het lichaam. Het apparaatje reageert op trillingen in het lichaam. Sterker nog, alle organen hebben een verschillende trilling ten opzichte van elkaar. Gebruikers van de biotensor therapie werken met de wetenschap dat alles in het universum uit trillingen bestaat, dus ook vaste materie. De biotensor kan elke trilling opvangen en onderlinge verschillen waarnemen. Met dit apparaat beoordeelt de therapeut hoeveel energie op een bepaald moment op een bepaalde plaats in het lichaam aanwezig is en/of een medicijn geschikt is voor het lichaam. Ook kan de biotensor aangeven welke therapie het paard op dat moment vooruit kan helpen. Jeannette gebruikt de biotensor meestal in combinatie met shiatsu therapie.

Shiatsu

Dit is een vorm van manuele therapie, die bestaat uit het geven van druk (met behulp van duimen, vingers, handpalmen, ellebogen of knieën), rotaties en manipulaties. Op deze manier wordt een disbalans in het functioneren van inwendige organen gecorrigeerd. Shiatsu betekent letterlijk ‘vingerdruk’ en wordt ook wel acupressuur of drukpuntmassage genoemd.

Evenals bij acupunctuur ligt de achtergrond van shiatsu in de traditionele Chinese geneeswijze, maar dan zonder het gebruik van naalden. Shiatsu is een holistische therapie, wat wil zeggen dat lichaam en geest als een geheel benaderd worden. Niet de ziekte van het paard, maar het zieke paard wordt behandeld, waarbij er rekening gehouden wordt met allerhande aspecten die van invloed kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het stalmanagement, het voerschema, de hoeveelheid beweging die een paard krijgt en andere essentiële zaken die het welzijn van een paard kunnen beïnvloeden. De shiatsu therapeut oefent de manuele therapie uit op de energiepunten en energiebanen (meridianen) van het paard.

Eerste meting

De biotensor is gemaakt van edelmetaal en bestaat uit een handvat met daaraan een lange ‘spriet’ met op het puntje een bolletje met uitsteeksels dat – met een beetje fantasie – iets weg heeft van een kompas. Jeannette wijst met de biotensor naar de schouder van Fabuloso en laat zijn lijf door de biotensor ‘scannen’ op energie, de immuunwaarden en het gehalte aan vitamines en mineralen. “Ik kan de biotensor ook op een andere plek houden, dat maakt voor deze eerste globale meting niet uit. Jeannette begint met tellen: energie 10%, 20%, 30%… Uit het niets beweegt het ‘kompasje’ van de biotensor heen en weer wanneer Jeannette 90% zegt. Dan de volgende, de immuunwaarden: 10%, 20%, 30%… Bij 80% slaat de biotensor af. Het gehalte aan vitaminen en mineralen blijkt ook prima, 90%. Het is tijd voor de eerste voorzichtige conclusies. Jeannette: “Uit de reacties van Fabuloso op mijn aanrakingen en de metingen met de biotensor kan ik afleiden dat dit paard niet iets chronisch onder de leden heeft.”

Disbalans

Een meer gedetailleerde meting met de biotensor moet Jeannette meer gaan vertellen over de herkomst van de klachten van Fabuloso. Is hij wat futloos om dat hij niet gelukkig is op stal, last heeft van zijn spijsvertering of heeft hij misschien last van een verstoorde hormoonhuishouding? Op basis van de eerste onderzoeken heeft Jeannette wel een eerste indruk, maar voor een complete diagnose is een uitgebreide meting nodig met de biotensor. Hiervoor moet ze een heel opgesteld schema (protocol) volgen van diverse metingen die ze moet gaan doen. Lange tijd blijft, tijdens de meting, de biotensor roerloos naast de paardenschouder hangen, totdat Jeannette de ‘stressoren’ meet. De moderne wichelroede slaat uit bij 70%. Ook bij de virale belasting geeft het meetinstrument een belasting van 70% aan. Bij het laatste stukje van het onderzoek met de biotensor gaat Jeannette met de biotensor langzaam van voor naar achteren langs het paard, zowel aan de linker- als rechterzijde. Wanneer het meetinstrument bij de nierzone komt, slaat hij uit. Ook met het blote oog is er een verdikking te zien op de rug, vlak voor het heupgewricht. “Er is hier duidelijk ook sprake van een disbalans van de nier”, oordeelt Jeannette. “Het paardenlichaam werkt er hard aan om het op te lossen, maar kan daarbij wel wat hulp gebruiken.” Een virusje dat op de pensionstal rondwaart houdt Faboluso in zijn greep en heeft direct zijn weerslag op de zwakste schakel in Fabuloso’s lijf: zijn nieren. Voordat het erger wordt en om het paard bij zijn herstelproces te ondersteunen, besluit Jeannette de Lusitano een lichte shiatsu behandeling te geven met de juiste drukpunten. Bij een intensieve shiatsu behandeling zou het virus nu juist meer geactiveerd worden en dat wil je natuurlijk niet.

Behandeling

‘Te’ is nooit goed, is de stellige overtuiging van Jeannette. “Ik wil Fabuloso helpen om het virus uit zijn lichaam te krijgen. Ik ga hiervoor een aantal drukpunten activeren.” Voordat de therapeut zich richt op de te behandelen plekken, strijkt ze eerst ter kennismaking met haar handen van voor naar achteren over de vacht van Fabuloso. Ze doet dit aan twee kanten, voordat ze door de knieën gaat en zich richt op het eerste drukpunt: ‘dikke darm 4’, een klein kuiltje achter het kniegewricht. Het activeren van dit drukpunt moet het immuunsysteem versterken en het virus verdrijven. Tegelijkertijd activeert ze met haar andere duim ‘dikke darm 11’ bovenaan de bovenarm. Wanneer dit drukpunt is geactiveerd, zal het teveel aan warmte in het lijf afnemen. Zo blijft de therapeut enkele minuten naast de ontspannen Fabuloso zitten. “De meeste paarden ontspannen tijdens de behandeling. Ze houden hun hoofd laag en gaan soms geeuwen of kauwen en likken”, is de ervaring van Jeannette. Ze blijft haar duimen op de drukpunten gedrukt houden, totdat ze voelt dat de energie gaat stromen en sterker wordt. Hoe je dat voelt? Sommige mensen beschrijven het gevoel volgens Jeannette als een tinteling, anderen alsof er duizend mieren onder je duim beginnen te krioelen.

Op naar ‘dikke darm 5’. Het getal achter het drukpunt geeft aan om welk drukpunt van het betreffende orgaan het gaat. In totaal zijn er zo’n driehonderd in het hele paardenlijf. Dikke darm 5 vormt samen met punt 6 t/m 10 de verbindingspunten naar ‘dikke darm 11’ die Jeannette kort daarvoor heeft geactiveerd. Op deze manier stuurt ze de energie naar boven. Het laatste drukpunt dat Jeannette activeert is ‘nier 3’. Deze geeft de nieren een versterkende boost. De genoemde drukpunten zitten aan weerskanten van het paard; nadat de therapeut de ene zijde van Fabuloso heeft behandeld, is de volgende aan de beurt.

Medicijnen nodig?

De volgende – en laatste – vraag is of ‘Fab’ aanvullend op de behandeling medicijnen nodig heeft om het virus de baas te worden. Om een antwoord op deze vraag te vinden schakelt Jeannette opnieuw de biotensor in. Ze houdt het meetinstrument tussen een witte pot met Chinese kruiden en de schouder van de Lusitano-ruin. Het apparaat blijft bewegingsloos stilhangen wanneer Jeannette de vraag stelt of Fabuloso baat zal hebben bij het geneesmiddel. Ontkenning dus. Daarna houdt ze de biotensor tussen de schouder en een capusule met renogeen poeder. Een middel dat wordt ingezet bij nierproblemen. Maar ook nu houdt de biotensor zich rustig. Pas wanneer Jeannette een capsule met druppels tegen het virus tevoorschijn haalt, begint de biotensor heftig te bewegen. Bingo! Maar als je dan denkt dat hiermee een eind is gekomen aan de vragenreeks die Jeannette heeft gesteld aan het apparaat in haar hand, heb je het mis. Ze vraagt hoeveel druppels het paard per dag moet krijgen en op welk tijdstip.

Waar is het goed voor?

Voor welke klachten wordt de biotensor ingezet in combinatie met shiatsu therapie? Hoesten, gewrichtsproblemen, sloomheid, huidproblemen, jeuk, kreupelheden, stijfheid, rugklachten, stress, mok , diarree, vocht vasthouden, artritis/artrose, gedrags- en trainingsproblemen en stalondeugden. Verder past Jeannette de behandeling preventie toe voor meer ontspanning bij het paard of ter ondersteuning tijdens een revalidatietraject. De biotensor en shiatsu worden ook ingezet bij pijnbestrijding.

Enigszins verbouwereerd kijkt de eigenaresse toe wanneer Jeannette zegt dat Fabuloso drie tot vier weken dagelijks drie druppels op een korstje brood moet krijgen. O ja, liefst voor tien uur ’s morgens. Maar hoe kan die wichelroede dat nou weten? Jeannette lacht: “Dat weet het meetinstrument niet. Die meet energie wanneer ik hem langs het lichaam van het paard beweeg. Dus de energie in het paardenlichaam. Maar als ik een vraag stel terwijl ik de biotensor vasthoudt vlakbij het paard, dan meet het ook mijn energie en spierspanning. Mijn onbewuste spierspanning neemt toe bij het juiste antwoord. Het is daarom heel belangrijk dat ik heel ontspannen ben en gefocust op het paard dat ik moet behandelen. Vergelijk het met een leugendetector. Die slaat ook uit bij spierspanning. Als ik – om welke reden dan ook – erg gespannen zou zijn, dan zou de biotensor voortdurend uitslaan. Je moet echt met het instrument – ik noem het wel mijn ‘toverstafje’ – leren werken. Het maakt je bewust van je onderbewustzijn. Deze onderzoeksmethode en therapie gaan niet alleen uit van een sterk zelfherstellend vermogen van het lichaam, maar ook van een sterk onderbewustzijn van het lichaam, dat eigenlijk zelf heel goed weet wat het nodig heeft. De biotensor is eigenlijk de boodschapper van de complexere zaken die ons onderbewustzijn wil vertellen.

Na afloop van de behandeling legt Jeannette de eigenaresse van ‘Fab’ uit hoe ze zelf de komende weken elke dag een paar minuten de eerder genoemde drukpunten kan activeren. Het maakt daarbij geen verschil of ze wel of niet de energie voelt stromen. “Het is al heel effectief en prettig als de plekken worden gestimuleerd door aanraking, al is die dan niet geheel perfect”, stelt Jeannette, die een afspraak maakt om over vier weken eens te komen kijken of de Lusitano weer helemaal gezond is.

Over Jeannette

Jeannette Purmer volgde een driejarige opleiding shiatsu therapeut paard bij Evy MacQuoy (Equina Paardenshiatsu) in België. Deze opleiding is erkend door de Belgische Shiatsu Federatie (BSF). Daarnaast volgde ze een driejarige opleiding shiatsu therapeut voor mensen bij Qing-Bai in Amersfoort en een opleiding medische basiskennis voor zorgprofessionals bij Con Amore in Utrecht. Ook beschikt Jeannette over het ORUN 1 certificaat, volgde ze een opleiding om te leren werken met de biotensor en leerde zij bij Equine studies alles over de anatomie en het bewegingsapparaat van ruiter en paard. Jeannette beoefent vanuit haar eigen praktijk Body-Focus natuurlijke en Chinese geneeskunde voor mens en dier. Ze maakt naast shiatsu ook gebruik van craniosacraal therapie, acupunctuur, trigger point massage en Bachbloesem therapie. Ze geeft tevens workshops en opleidingen shiatsu.

Bron: Bitmagazine.nl