Ga naar hoofdinhoud

5 planten met een helende werking

Vaak worden bepaalde planten of extracten aan paarden gegeven ter ondersteuning van welzijn, gezondheid en bepaalde klachten. Dat heet fytotherapie of kruidengeneeskunde. Lonneke Kerkenaar van Animal Health Garden is veterinair natuurgeneeskundige en noemt 5 verschillende planten met een helende werking en hoe je die kunt gebruiken.

“Allereerst mag je deze planten niet altijd zomaar gebruiken”, waarschuwt Lonneke Kerkenaar, veterinair natuurgeneeskundige bij Animal Health Garden. “Als je paard aan bepaalde medicijnen zit, kan het namelijk zo zijn dat de werking van deze medicijnen versterkt of juist verminderd wordt. Hierdoor kan je paard juist zieker worden.”

Planten

“Er zijn natuurlijk immens veel planten met een heilzame werking en ik kan ze onmogelijk allemaal opnoemen. Als deze planten voldoende behulpzame stoffen bevatten, hebben ze een zeer nuttige werking, mits ze gecombineerd mogen worden met eventuele reguliere medicijnen die je paard gebruikt.”

  • Brandnetel kan helpen om het lichaam te mineraliseren. Deze plant heeft van zichzelf de eigenschap om mineralen uit de grond te halen, waardoor de brandnetel dus veel mineralen bevat. Deze kunnen een goede toevoeging zijn voor het lichaam. Daarbij heeft brandnetel ook een bloedzuiverende werking.
  • Wilgentak bevat stofjes met een vergelijkbare werking als aspirine. Dus als je paard last heeft van zijn lijf of even niet zo lekker in zijn vel zit, dan kan het verstandig zijn om zo’n tak in de paddock of weide te leggen zodat hij daar aan kan knabbelen. Daarbij geven deze takken natuurlijk ook een leuke afleiding. Let wel op, want je paard mag dit absoluut niet krijgen als je op wedstrijd gaat, omdat het gezien kan worden als doping.
  • Paardenbloem bevat erg veel bitterstoffen en die helpen bij het ondersteunen van de lever. Deze bitterstoffen helpen ook bij het stimuleren van de spijsvertering. Paardenbloem werkt ook vochtafdrijvend en ontgift het lichaam.
  • Lavendel is niet zo zeer om te voeren, maar de geur van lavendel werkt erg rustgevend. Dat werkt zowel voor mensen als paarden. Daarbij is het mooie van lavendel ook dat het enorm goed tegen muggen werkt.
  • Rode zonnehoed stimuleert de activiteit van de witte bloedlichaampjes. Witte bloedlichaampjes zorgen voor de weerstand in het lichaam en wanneer deze dus actiever worden, zal de weerstand van je paard ook verbeteren.

Hoeveelheid stoffen

“Daarbij is het niet zo dat alle planten van dezelfde stoort evenveel helende stoffen bevatten. Als je deze planten zelf gaat kweken in je tuin, is de kans heel groot dat er te weinig nuttige stoffen in zitten en dat je je paard die planten voor niks voert”, legt Lonneke uit. “We weten bijvoorbeeld dat sinaasappels vitamine C bevatten, maar we weten niet hoeveel vitamine C. Als jij dus een vitamine C tekort hebt, kan de dokter niet tegen jou zeggen hoeveel sinaasappels je moet eten, omdat de hoeveelheid vitamine C in iedere sinaasappel verschilt.”

“Wat je beter kunt doen, is een plant kopen waarvan duidelijk staat aangegeven dat daar voldoende behulpzame stoffen inzitten. Je kunt ook een gestandariseerd extract kopen, dan weet je zeker dat je paard de stoffen binnenkrijgt waarvan je wilt dat hij ze binnenkrijgt. Het kan natuurlijk ook zijn dat de planten die je in je tuin kweekt wel heel veel van de goede stoffen bevatten, maar daar kun je alleen iets over zeggen als je ze daarop laat onderzoeken”, aldus Lonneke.

Bron: PaardenPlein